A vnstat telepítése és beállítása OPENSUSE LINUX rendszeren


A vnstat egy internetforgalom számláló program, amely képes óránkénti, napi, heti és havi bontásban külön-külön, illetve összegezve a fel- és letöltést számolni, illetve megjeleníteni, amelyet például Conky-Manager nevű programmal is megtehetünk. Most röviden bemutatom a vnstat telepítését és beállítását. Grafikusan a YAST-tal, parancssorban pedig rendszergazdai jogokkal a következő parancsot adjuk ki:

zypper install vnstat

Természetesen igennel válaszolunk és elfogadjuk a telepítést. Ezután kiadjuk a következő utasítást:

ifconfig

Ennek hatására megjelennek a hálózati eszközök jelölései (pl.: eth0, wlan0, stb.) Ezután ellenőrizzük a hálózati eszközöket a vnstat -u -i "hálózati eszköz jelölése" paranccsal.

Pl.: vnstat -u -i eth0

Ha minden eszközt ellenőriztünk, adjuk ki a vnstat --iflist parancsot. Ekkor összesítve megjelenik minden eszköz a saját jelölésével. Ha az eszközeink más jelöléssel rendelkeznek, akkor hozzuk létre számukra a megfelelő könyvtárat a

vnstat --create -i "hálózati eszköz jelölése" paranccsal! Például: vnstat --create -i eth0

Ezután a YAST-ban a "Service Manager" (szolgáltatások kezelése) menüben keressük meg a vnstatd programot és az alul található gombokra való kattintással engedélyezzük, illetve indítsuk el, majd zárjuk be a YAST-ot az OK-ra kattintással! Végezetül, hogy folyamatosan írási jogosultságunk is legyen az adatbázis változtatására, vagyis folyamatosan történhessen az adatforgalom számlálás, adjuk ki a következő utasítást:

chown -R vnstat:vnstat /var/lib/vnstat

Ezután indítsuk újra a rendszert. Ezután folyamatossá válik az adatforgalom számlálása, amelynek eredményeit például a Conky-Manager nevű programmal is megjeleníthetjük.