Az Alien nevű program használata


Előfordul, hogy egy program nem a rendszerünk által használt formátumban érhető el. Például egy RPM fájlt futtató rendszerhez nem találjuk meg a kívánt programot, csak DEB fájlban, hanem csak DEB formában. Ez érvényes ha egy DEB fájlt futtató rendszerhez nem érjük el a kívánt programot, csak RPM fájlban. Ezt a nehézséget oldja meg az Alien nevű program, amely képes RPM-et DEB-bé, illetve DEB-et RPM-mé alakítani. Ebben a részben tehát az Alien nevű program használatát mutatom be.


DEB fájl RPM fájllá alakítása

Miután telepítettük az Alien nevű programot, rendszergazda (root) jogosultságot adjunk a parancsértelmezőben (terminálban). Ezután keressük meg az átalakítani kívánt DEB fájlt, majd az elérési utat ismerve adjuk ki a következő parancsot:

sudo alien -r -c -v /home/felhasznalonev/eleresi/ut/pelda.deb

Miután befejeződött a művelet, az elkészült fájl ugyanott lesz elérhető, ahol a DEB fájlunk található. Az elkészült fájl neve a példában említett pelda.rpm lesz.RPM fájl DEB fájllá alakítása

Miután telepítettük az Alien nevű programot, rendszergazda (root) jogosultságot adjunk a parancsértelmezőben (terminálban). Ezután keressük meg az átalakítani kívánt RPM fájlt, majd az elérési utat ismerve adjuk ki a következő parancsot:

sudo alien /home/felhasznalonev/eleresi/ut/pelda.rpm

Miután befejeződött a művelet, az elkészült fájl ugyanott lesz elérhető, ahol a RPM fájlunk található. Az elkészült fájl neve a példában említett pelda.deb lesz.